Historia

Det började på 80-talet.

Företaget Mekankomponenter startades av Sten Bremer, som var försäljare av glidlager i Sverige. Agenturföretaget började i hans lägenhet. Snart behövdes större lager och verksamheten flyttades till källaren på Vanadisvägen, inte långt från Roslagstull i Stockholm. Sten letade med omsorg upp leverantörer. T.ex är schweiziska Connex och tyska HEMA leverantörer som varit med nästan ända från starten.

2008 såldes företaget till Mared Invest AB och verksamheten flyttades från Stockholm till Huskvarna i Småland. Bengt Hörstrand packade komponenterna och organiserade flytten. I Mareds lokaler, som var väl anpassade för verksamheten, förväntades företaget växa. 

2011 kom en ny och annorlunda produkt in i verksamheten, dörrautomatik från italienska Label med produkter och tjänster som riktar sig till helt nya målgrupper. Det visade sig att det som Mekankomponenter kunde erbjuda inom dörrautomatik hittade ett behov på den svenska marknaden och växte stadigt. 

2015 delades verksamheten upp i två varumärken där företagets industriverksamhet moderniseras till Mekom och tjänster inom dörrautomatik till AET - Avancerad Entréteknik.

Mekom fortsätter att välja leverantörer på samma kriterier, d.v.s rätt produktsortiment, rätt kvalitet och hög kompetens inom sitt område. Vi och våra leverantörer har en vilja till utveckling med tjänster och produkter - vi har lösningar i fokus.

2015 och 2016 utnämns företaget Mekankomponenter AB till Superföretag av Veckans Affärer. För att kvala in på listan krävs att bolaget fyra år i rad klarar högt ställda krav på tillväxt, lönsamhet och avkastning på kapital.